“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mag je stoppen met de alimentatie als je kind 18 is en gaat werken?

04 sep, 2024 | 2024
9,5
Klanten vertellen

1387 beoordelingen

Met 18 is een kind officieel volwassen. Ze krijgen meer verantwoordelijkheid over hun eigen leven. Van ouders die alimentatie betalen krijgen wij vaak de vraag of ze mogen stoppen met het betalen van de alimentatie. Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt.

Alimentatie na het 18e levensjaar: wat zegt de wet?

In Nederland zijn ouders financieel verantwoordelijk voor hun kinderen tot ze 21 jaar zijn. Dit betekent dat de verplichting om kinderalimentatie te betalen in de meeste gevallen blijft bestaan tot de 21e verjaardag. Dit komt omdat de wet ervan uitgaat dat jongvolwassenen tot hun 21e nog ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze studeren of geen volledig inkomen hebben.

Werken en alimentatie: wat als je kind een baan heeft?

Als je kind op 18-jarige leeftijd gaat werken, kan dat invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Het betekent echter niet dat de alimentatieverplichting vervalt. Het kan wel een reden zijn om de alimentatie te herzien. Een herziening moet officieel gebeuren door een aanpassing van de alimentatieovereenkomst of via de rechter.

Inkomen van het kind

Jouw kind kan verschillende soorten inkomen hebben zoals;

  • Parttime werk naast studie:
    Als je kind een parttime baan heeft naast de studie, blijft de alimentatie vaak doorlopen. Een bijbaan levert niet voldoende inkomsten op om volledig in eigen levensonderhoud te voorzien.
  • Voltijd werk en geen studie:
    Wanneer een kind een fulltime baan heeft en niet langer studeert, kan het redelijk zijn om de alimentatie te verlagen of zelfs te stoppen. Dit moet wel in overleg met de andere ouder of via de rechter.
  • Studiefinanciering:
    Houd er rekening mee dat studiefinanciering en andere vormen van overheidssteun geen vervanging zijn voor alimentatie. Zelfs als je kind een studiefinanciering ontvangt, kan de rechter bepalen dat de alimentatieverplichting blijft bestaan.

Hulp bij wijzigen alimentatie

In veel gevallen is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Indien verstandig brengen wij je in contact met een ervaren personen- en familierecht advocaat. De advocaat kan een verzoek tot wijziging van de alimentatie indienen bij de rechtbank. De rechter zal dan beoordelen of er voldoende aanleiding is om de alimentatie aan te passen. Bel ons direct op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.