“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat gebeurt er met kinderalimentatie als je tijdelijk voor jouw kinderen moet zorgen?

03 sep, 2024 | 2024
9,5
Klanten vertellen

1387 beoordelingen

Kinderalimentatie is een financiële verplichting voor gescheiden ouders. Het is een financiële vergoeding om bij te dragen aan de kosten van het levensonderhoud van je kinderen. De ouder die het minst voor de kinderen zorgt, betaalt meestal alimentatie aan de andere ouder. Maar wat gebeurt er als de situatie verandert en je als betalende ouder tijdelijk de zorg voor je kinderen op je moet nemen? Mag je dan stoppen met het betalen van de alimentatie?

Korte of langdurige zorg

Als je als betalende ouder tijdelijk de zorg voor je kinderen overneemt, kan dit de verdeling van de zorg en dus ook de alimentatieverplichting beïnvloeden. Hoe dit precies uitpakt, hangt af van de duur en aard van de zorg die je overneemt.

Korte termijn zorg (bijvoorbeeld tijdens vakanties):
Als je kinderen voor een korte periode bij jou verblijven, bijvoorbeeld tijdens vakanties, blijft de alimentatieverplichting meestal ongewijzigd. De alimentatie is bedoeld om de kosten te dekken die de andere ouder maakt voor het verzorgen van de kinderen gedurende het hele jaar, inclusief het onderhoud van hun woonruimte, kleding en andere vaste lasten. Korte verblijven bij de betalende ouder worden in de meeste gevallen gezien als onderdeel van de normale omgangsregeling.

Langdurige of volledige zorg
Als de zorg voor je kinderen voor een langere periode wijzigt of als je volledige zorg op je neemt, kan dat een reden zijn om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. In dit geval kan de alimentatie tijdelijk worden verlaagd of zelfs worden stopgezet, afhankelijk van de nieuwe zorgregeling. Dit moet echter officieel worden geregeld via de rechter of in overleg met de andere ouder.

Herberekening alimentatie laten maken

Wij helpen je graag met het maken van een alimentatie herberekening. Onze alimentatiespecialist maakt voor 145 euro een herberekening.

Moet je kinderalimentatie doorbetalen als er nog geen nieuwe afspraken zijn?

In principe blijft de alimentatieverplichting bestaan totdat een nieuwe afspraak is gemaakt of de rechter een andere beslissing neemt. Je mag dus niet uit jezelf stoppen met het betalen van de kinderalimentatie. Ook niet als je tijdelijk de zorg voor je kinderen overneemt. Bespreek met de andere ouder wanneer de situatie verandert en je vindt dat de alimentatie aangepast moet worden. Als jullie samen tot een nieuwe regeling kunnen komen, kan deze in overleg worden vastgelegd. Om een eerlijke verdeling te laten maken adviseren wij om een herberekening te laten opstellen. Als jullie er niet uitkomen, kun je een verzoek indienen bij de rechtbank om de alimentatie te laten herzien.

Conclusie

Wanneer je tijdelijk de zorg voor je kinderen op je neemt, blijft de verplichting om kinderalimentatie te betalen in principe bestaan, tenzij er een nieuwe regeling wordt getroffen. Het is belangrijk om elke verandering in de zorgsituatie serieus te nemen en open te communiceren met de andere ouder. Als de zorg langdurig verandert, kan het nodig zijn om de alimentatie opnieuw te laten berekenen om ervoor te zorgen dat deze eerlijk blijft voor beide ouders en in het belang van de kinderen.

Wat kunnen wij voor je doen?

Wij kunnen jou op meerdere manieren bijstaan. Onze helpdesk kan een herberekening voor jou regelen. Indien je hulp nodig hebt van een advocaat regelen wij dit ook. Bel ons vrijblijvend op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in.